Afbeelding
Gemeente Renswoude

Communiceren

Column

In het coalitieakkoord van Dorpsbelang Renswoude en SGP staat dat wordt ingezet op “versterking van de gemeentelijke organisatie, zeker daar waar dit rechtstreeks de dienstverlening en communicatie met de inwoners raakt”. Om inhoud te geven aan het onderwerp communicatie is op dinsdagavond 9 april een informatieavond in het gemeentehuis gehouden, waar de onderwerpen Dorpshuis, voortgang Beekweide II, rioolafkoppelingsproject en bestemming Borgwal complex aan de orde kwamen. Al deze activiteiten spelen zich af op het gebied rondom de Hokhorst, de Meidoornlaan en Beekweide II. Bewoners in de onmiddellijke omgeving van deze straten zijn persoonlijk uitgenodigd; via de Heraut waren ook de andere inwoners welkom. Het was een gezellige drukte in het gemeentehuis, waar meer dan 150 inwoners zijn ingegaan op de uitnodiging. Inwoners lieten zich door medewerkers van de gemeente informeren over deze projecten en men kon feedback geven en zorgen uitspreken. Niet alleen voor inwoners is dat waardevol (iedereen is immers geïnteresseerd wat er in zijn of haar directe omgeving gebeurt), maar ook voor de gemeentelijke organisatie zijn deze bijeenkomsten heel waardevol. Door tijdig het gesprek aan te gaan met inwoners weet je wat er leeft en kun je plannen bijstellen. 

De vraag blijft altijd: wanneer communiceer je op tijd en wanneer ben je te laat. Voor het Dorpshuis moet het ontwerp nog gemaakt worden en voor het Borgwal terrein is alleen bekend dat we plannen ontwikkelen voor wonen en zorg. Maar dat geeft wel de mogelijkheid om uit te leggen waarom we deze projecten doen en ook kunnen inwoners hun wensen meegeven. Voor Beekweide II en de herinrichting van de Meidoornlaan (inclusief afkoppelen van het hemelwater) zijn de plannen veel concreter of al in uitvoering en ligt de nadruk vooral op informeren. Maar ook daarover kunnen inwoners hun mening kwijt om plannen aan te passen of om overlast tot een minimum te beperken. 

Ben je niet in de gelegenheid geweest om deze informatieavond te bezoeken en wil je wel informatie over de projecten of wil je je mening geven, dan is mijn advies: neem contact op met de gemeente. De contactgegevens vind je op de website renswoude.nl. De grote vraag is: wanneer is communiceren voldoende. Mijn mening is dat dit nooit perfect is, de één vindt dat er nog niets te melden is, de ander vindt het juist prettig als inwoners geraadpleegd worden voordat plannen concreet zijn. 

Vast staat dat we doorgaan op de ingeslagen weg: op dinsdagavond 16 april is er een volgende informatieavond in het Podium (geweest). Daar is een aantal scenario’s gepresenteerd over de inrichting (stedenbouwkundige plannen) van toekomstige woonwijken ten zuiden en zuid-westen van ons dorp. Dit gebied stond in de omgevingsvisie 2018-2030 bekend als ‘binnen de beken’. Ook hier geldt: ben je niet in de gelegenheid geweest om daar aanwezig te zijn? Neem contact op, want de gemeentelijke organisatie praat je graag bij. Ook dat hoort bij communicatie. Om dit begrip te duiden, sluit ik af met de oorsprong van communicatie: het Latijnse woord ‘communicare’ slaat terug op “iets gemeenschappelijks maken”. Dat is waar we als gemeente, samen met de inwoners aan werken.

Kees Eskes, Wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid.