Afbeelding
Gerhard te Winkel

Voorzitter Ondernemersvereniging: “We werken goed samen met de gemeente”

Ondernemend

RENSWOUDE Erik van Veldhuisen is sinds eind vorig jaar voorzitter van de ondernemersvereniging Renswoude. ‘Ik doe graag iets voor de samenleving,’ zegt Erik van Veldhuisen. 

De ondernemersvereniging Renswoude heeft dikwijls met de gemeente contact over het ondernemersklimaat in het dorp. ‘Over dat klimaat hebben we op zich geen klagen over,’ oordeelt de voorzitter. ‘Er zijn veel bedrijven in het dorp. Ze hebben en krijgen kansen, ook van de gemeente. Dat is positief.’ 

Erik van Veldhuisen heeft met de ambtenaren van de gemeente regelmatig gesprekken. ‘Dat is positief en constructief. We kunnen goed zaken bepraten met elkaar.’ Hij beschouwt het klimaat voor ondernemers dus als positief. ‘Maar het kan altijd beter.’

Erik van Veldhuisen heeft het bedrijf ‘Kip van de boer’ op de Biesbosserweg. Daar houdt hij 50.000 scharrelvleeskuikens. ‘De dieren hebben hier lekker de ruimte. Andere bedrijven zouden 100.000 kuikens in dezelfde ruimte zetten,’ vertelt Erik van Veldhuisen. Het bedrijf maakt ook onderdeel uit van een fietsroute. ‘Daar heb ik regelmatig overleg over. Het is maar één dag in het jaar. Ik wil ook niet elke dag mensen op de dam hebben,’ aldus Van Veldhuisen. Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend kunnen mensen bij het bedrijf kipproducten kopen. Vandaar ook de naam ‘Kip van de boer’. Door de manier van produceren is het vlees van de kippen van Erik van Veldhuisen lekker en gezond. De gemeente Renswoude doet dus haar best om het ondernemersklimaat in het dorp zo aangenaam mogelijk te maken. Maar ze heeft niet alles in de hand. 

Veel ondernemers in diverse bedrijfstakken klagen dat de druk van de regels voor productie steeds groter wordt. De landelijke overheid belooft regelmatig dat er minder regels zullen komen. In praktijk komt daar weinig van terecht. Het blijkt lastig om regels te schrappen. ‘De regeldruk wordt alleen maar erger,’ vindt Van Veldhuisen. Erik van Veldhuisen produceert voedsel en moet zich dus ook aan veel regels houden. ‘Aan de ene kant is dat goed, want we produceren eten. Aan de andere kant krijg ik met grote regelmaat te maken met controles en bedrijfsbezoeken.’ ‘Iedereen is hier altijd welkom om alles te komen controleren,’ laat Erik van Veldhuisen weten. ‘Maar wat de ene instantie goed vindt, is een vloek voor een andere. Dat maakt het ondernemen wel ingewikkeld bij tijd en wijle.’ Erik van Veldhuisen vindt het ook jammer dat de regels niet altijd duidelijk zijn. ‘Op dat terrein zouden we winst kunnen maken.’ 

Als voorzitter van de ondernemersvereniging heeft Erik van Veldhuisen contact met veel verschillende ondernemers. De laatste tijd is de vereniging behoorlijk gegroeid. ‘Daar ben ik bij mee. Als bestuur hebben wij daarom ook actief mensen benaderd om lid te worden. Daar hebben veel ondernemers gelukkig gehoor aan gegeven. We moeten het samen doen. Met meer leden hebben we ook meer invloed.’ Erik van Veldhuisen is geboren en getogen Renswoude. 

Toch heeft hij 10 jaar een gemengd bedrijf in Flevoland gehad. ‘Daar produceerden wij melk voor de wereldmarkt. Met de hoge kostprijs en het weinig kunnen onderscheiden van het product hebben we besloten om het roer om te gooien en vlees te gaan produceren voor de Nederlandse markt. Hij kocht een oude boerderij en knapte die langzaam op. 

Erik van Veldhuisen maakt zich zorgen over de kansen voor de ontwikkelingen van bedrijven. Nederland heeft te maken met zogeheten netcongestie. Dat betekent dat het elektriciteitsnet vol zit. De energiemaatschappijen moeten investeren in extra kabels en schakelkasten. Er is al door deze bedrijven een waarschuwing uitgegaan dat bedrijven die willen uitbreiden of nieuwbouw willen plegen op een wachtlijst komen. Ze kunnen niet allemaal direct aangesloten worden. Dat vindt Van Veldhuisen zorgelijk. 

Op dit moment ondervinden wij hier geen hinder van, maar dat biedt geen enkele garantie voor de toekomst. ‘We hebben in 2022 een tweede schuur neergezet. In dat jaar waren er veel uitbraken van vogelgriep in de regio, en dus zeer uitdagende tijden voor de pluimveesector, Gelukkig is het nu rustig, maar we moeten altijd alert blijven’ vertelt Van Veldhuisen. ‘Ik doe dit niet alleen, maar met mijn vriendin Ilja Makkinga, die paarden traint een instructrice is’ Ik vraag of de samenwerking goed verloopt. ‘Als hij goed naar mij luistert,’ is het antwoord. Mijn vraag of hij dat altijd doet leidt tot hilariteit.