Afbeelding
Gemeente Renswoude

Column Kees Eskes, Wethouder Wonen, Sociaal Domein & Duurzaamheid

Column

Kiezen

Nog één week en dan mag je (als je tenminste 18 jaar bent) gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Heb jij al keuzestress? Die kans is groot: opiniepeilers hebben uitgerekend, dat de helft van de kiezers een andere partij kiest dan 1,5 jaar geleden. Naast deze overlopers weet ongeveer een kwart van de kiezers nog helemaal niet op wie ze gaan stemmen en een tiende schijnt de beslissing wie hun stem krijgt pas op het laatste moment te maken. Wees gerust ik ga geen stemadvies geven. Het kiezen van een nieuwe Tweede Kamer is wel heel belangrijk: ik adviseer om je goed voor te bereiden; dat kan door het invullen van bijvoorbeeld de stemwijzer of kieswijzer (tip: vul er meerdere in om een goed beeld te krijgen).

In de nieuwe wijken Taets van Amerongenweg II en Beekweide II wordt volop gewerkt. In de Taets schieten de huurwoningen uit de grond en Beekweide II wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor huur- en koopwoningen. Veel mensen uit ons dorp kijken uit naar een andere of nieuwe woning. Ook zij staan voor een ingrijpende keuze in hun leven: “verlaat ik de huurwoning waar ik 40 jaar gewoond heb voor een nieuwe energiezuinige en levensbestendige woning in de Taets?” of “is het voor mij haalbaar en betaalbaar als ik mij inschrijf voor die leuke koopwoning in Beekweide?” Allebei spannende keuzemomenten in een mensenleven. Denk er wel goed over na en praat er met je familie en vrienden over. Ook is er iedere dinsdag tussen 14:00 en 15:00 uur een spreekuur van woonconsulent Ingrid Walda in de bibliotheek. Ook zij kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

De week van 30 oktober was de nationale klimaatweek. Ook in Renswoude hebben we daaraan meegedaan. Tijdens de startavond is klimaatburgemeester Rob van de Bor geïntroduceerd. Daarnaast hebben we voor dit eerste jaar de focus gelegd op het isoleren van woningen. We richten ons daarbij met name op het eigen woningbezit. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning, ga je door te isoleren flink besparen op de energierekening. Ook dat is een keuze en ook een noodzakelijk stap om je woning op termijn aardgasloos te maken. Op dit moment zijn er allerlei subsidieregelingen die jouw investering beperkt houden. Ook kun je een “Gun het een ander Energie-box“ weggeven. Deze box bevat spullen voor energiebesparing en een aantal adviezen op maat. Weet jij iemand die deze box goed kan gebruiken (of kun je hem zelf goed gebruiken), neem dan contact op met Pierre Kooreneef van de gemeente Renswoude, tel 0318 – 578 150.

Overigens: bij huurwoningen van het woningbedrijf zorgt het woningbedrijf ervoor dat alle woningen in 2030 goed geïsoleerd zijn en energielabel A hebben.

Tenslotte wordt er in deze weken een nieuwe kinderburgemeester gekozen. In de vorige Heraut stond een oproep hiervoor. Ook hier staan kinderen uit groep 7 van de basisschool voor de keuze: “is dat wat voor mij?”.

Genoeg te kiezen in deze weken. Ik wens je veel wijsheid met het maken van de juiste keuze.