Afbeelding
Foto: Adriaan Hosang

Veel publiek bij lezing over vogels van Renswoude

Algemeen

RENSWOUDE Het was dinsdagavond gezellig druk tijdens de lezing die Marie-José Snijders, een bevlogen vogelaar en tuinvogelconsulent, gaf in de bibliotheek van Renswoude. Marie-José zelf werkzaam in de bibliotheek is iemand die in haar vrije tijd altijd aan het rondkijken is naar vogels. De belangstelling was duidelijk groter dan Marie-José zelf verwacht had. Het was Esther van den Brink van de bibliotheek Z-O-U-T die de avond opende, nadat iedereen een bekertje koffie c.q. thee ingeschonken had. Ze heette iedereen welkom en was blij op zo’n grote opkomst. Ze wees op de grote belangstelling die Marie-José heeft voor vogels en zeker ook die in Renswoude. 

Aan de hand van fraaie beelden en een begeleidende tekst van Marie-José werden de aanwezigen gewezen op o.a. standvogels maar ook zomer- en wintergasten maar passeerden ook tal van andere vogels de revue. Wat de denken van bijvoorbeeld een fraaie foto van vale gieren, die in een grote groep, jaren geleden boven Renswoude hebben gecirkeld, gebruikmakend van de thermiek. Marie-José ging uitgebreid in op haar eigen waarneming want tijdens haar lezing werd duidelijk dat zij zich regelmatig in het veld bevind op zoek is naar bepaalde vogels, hun geluidjes etc. Ze merkte op dat alle waarnemingen sinds 1957 geregistreerd worden. Duidelijk werd wel dat het aantal soorten van 190 is teruggelopen naar 146. Zo zie je de kwartel, de hop, de bonte kraai en de zomertortel heel weinig. Soorten als de wielewaal en nachtgaal zijn in sommige gebieden helemaal verdwenen. Marie-José wees ook op de toename van het aantal zeearenden. En dan ineens verschijnt een prachtige foto van een ijsvogel, gefotografeerd bij het kasteel. Marie-José, mensen zouden wat takjes schuin in de zijkant van een sloot of gracht moeten stiekem, dat is makkelijk voor de ijsvogel. Als de mezensoorten verschijnen wordt duidelijk dat menigeen die kent, de koolmees, pimpelmees terwijl soorten als kuifmees, zwarte mees en staartmees minder zichtbaar zijn, maar ook hier voorkomen. 

In Kraaiendorp Renswoude komt natuurlijk ook de kraai aan bod, het geluid komt menigeen bekend voor. Ook de kauwtje, dan in grote groepen hier aanwezig is, is geen onbekende. Heel fraai zijn ook de foto’s van de goudvink, man en vrouw en die van de appelvink met een specifieke geluid. Over de soorten spechten raakt men niet direkt uitgepraat en Marie-José geeft aan welke soorten in Renswoude te zien zijn. Nieuwkomer is de groene specht en Marie-José weet waar je die wel kunt aantreffen . De middelste bonte specht is voor deze omgeving een uitzondering. Pratend over de deeltrekkers als vinken, roodborstjes, groenlingen en spreeuwen merkt Marie-José op dat veel groenlingen vanwege een ziekte in de keel het loodje gelegd hebben. En ja, voor de zomergasten als tjiftjaf, zwaluwen, vliegenvanger, nachtegaal, fitis is het nog wat te vroeg. Voor de wintergasten als o.a. kramsvogels, koperwiek, keep, sijs en goudhaantje is het nog te vroeg, Heel fraai zeker ook de foto’s van diverse uilensoorten met hun bijzondere geluidjes. En uiteraard had Marie-José enkele daarvan ook waargenomen in Renswoude. Tussen de bedrijven door was er natuurlijk nog tijd voor een bekertje koffie c.q. thee om daarna weer aandachtig te luisteren naar het verhaal van Marie-José. Ook de krenten uit de pap werden niet vergeten. En dan denk je niet direkt aan een kraanvogel of de bonte kraai, die slechts op een enkele plek in Nederland te vinden is. Datzelfde kan gezegd worden van de zwarte ooievaar of de visarend, die je op een enkel plek wat meer kunt aantreffen. Heel bijzonder was de foto van de in de lucht zwevende vale gieren, die zelden hier te vinden zijn, maar Renswoude toch hadden aangedaan. Na een mooie foto van de wouw passeerden ook enkele roofvogels te revue en zorgde Marie-José voor een passende toelichting. Esther van den Brink bedankte Marie-José, nadat de handen op elkaar gegaan waren als blijk van waardering, voor haar lezing en had een leuke attentie.                    

Afbeelding