Afbeelding
Adriaan Hosang

Veel belangstelling voor rennende en springende koeien

Algemeen

RENSWOUDE Voor de koeien van boerderij “De Wachteldonk” aan de Arnhemseweg was het zaterdag dan weer zover, ze mochten de wei in. Het is of ze er een voorgevoel van hebben dat het gaat gebeuren. Het was natuurlijk ook opmerkelijk veel drukker in de ligboxenstal, waar je tekst en uitleg kon krijgen over de werking van de melkrobot. Maar ook op andere plekken was er veel te beleven. Kinderen stonden bijvoorbeeld in de rij om geschminkt te worden, maar ook bij de ijsuitgifte van “De Kleine Hope” stond men in de rij. 

Het was er trouwens zaterdag natuurlijk fantastisch weer voor en heel veel meisjes in mouwloze jurkjes om het spektakel van de koeien te bekijken. Even een kijkje nemen bij de kleine biggetjes in hun hokje of bij de lieve kalfjes in de schuur. Wie goed keek zag een broedende gans maar ook een witte eend met enkele jongen. 

Vermaken kon je je trouwens  ook uitstekend op de springkussens en had je meer interesse voor het mechanische deel van de landbouw dan waren daar enkele fraaie landbouwmachines in de wei uitgestald. Natuurlijk kon je kaas proeven maar ook kopen. Het aantal geparkeerde auto’s in de wei werd steeds groter naar mate het moment X daar was en de koeien de stal uit mochten. Iedereen werd heel vriendelijk verwelkomt door een tweetal in rood en blauw verklede dames die heel wat bellen de lucht in bliezen, een feestelijke begroeting. Natuurlijk werd er ook driftig geteld hoeveel bezoekers men nu weer verwelkomde. 

Op het terrein van de boerderij ook leden van “Vallei boert bewust” die waar nodig tekst en uitleg gaven op vragen van belangstellenden. Tussen 12.30 en 13.00 uur liep iedereen richting de achteruitgang van de ligboxenstal en nam z’n plek in langs de afrastering. En ja, even over 13.00 uur ging de staldeur open en kwamen de eerste koeien naar buiten rennen en soms ook meteen springend. De regen van de vorige dagen had gezorgd voor een wat weke, drassige bodem en sommigen beesten zakten direct met een poten in de grond. 

Eenmaal op het gras zetten ze het op een lopen, sprongen en renden in het rond, maakten aanvallende bewegingen naar elkaar en genoten zichtbaar van hun vrijheid. Het was weer een vermakelijk spektakel waarvan velen weer genoten hebben. Evert Blaauwendraat en Helma Breunissen van boerderij “De Wachteldonk” en hun vrijwilligers die tekst en uitleg gaven en overal behulpzaam waren kunnen terugzien op een hele leuke en geslaagde dag.

Afbeelding